Screen

Profile

Layout

Direction

Menu Style

Cpanel

Az Olvass többet!-től az európai legendákig #ErasmusDays

2019. október 10-én a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban is megrendezésre került a #ErasmusDays esemény, amelyen az érdeklődők Európa legnépszerűbb programjainak az eredményeivel ismerkedhettek meg országszerte.

Az alábbi linken egy kisfilmet tekinthetünk meg a projektről:

Európai legendák - nemzeti irodalmi hősök

Az Európai legendák - nemzeti irodalmi hősök című Erasmus+ projekt egyik legfőbb célja Európa kulturális értékeinek megismertetése különböző nemzetiségű diákokkal. A program az Olvass többet határtalanul, magyarul című olvasást népszerűsítő versenyből nőtte ki magát nemzetközi szintűvé. A projekt bemutatóján megismerkedhettünk európai legendákkal: a calabriai Donna Canfora, a szicíliai Colapesce, a portugál Santa Íria, valamint a Szent László és a Csodaszarvas legendákkal.

A pódiumtermet megtöltő tanulókat a programot vezető tanárok informálták. Az előadás jó hangulatban telt és nagyon informatív volt. Megismertették velünk, hogy miről is szól az Erasmus+ program. Kifejezetten érdekesnek találtuk, hogy az egész projekt különböző országok legendáin alapszik. Izgalmas volt látni, ahogy a többi ország feldolgozta a mi legendánkat, a csodaszarvas történetét.

Elsőként Peternainé Juhász Zsuzsa tanárnő, a projekt fő koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket. Nemcsak adys diákok vettek részt a projektbemutatón, hanem az Olvass többet! verseny partneriskoláiból is jelen voltak tanárok és diákok. A köszöntő után az erdélyi, calabriai, szicíliai és portugál partnerek üdvözlő videóit tekinthettük meg. Voltak, akik dallal, voltak, akik magyarul köszöntöttek bennünket. 

Lukács Andrea (12.B) előadásában a projekt első évének történetét hallgathattuk meg, s láthattuk a www.eulegends.eu honlapon az első két - portugáliai és magyarországi mobilitás főbb eseményeinek képeit. 

Megtudtuk, hogy a programban részt vevő diákok újraírták a legendákat és hozzájuk kreatív alkotásokat készítettek. Az alkotó folyamatokról Lavicska Nóra (11.A) számolt be, s hangsúlyozta, hogy az új kapcsolatok, barátságok is inspirálták őket. Az is kiderült tájékoztatójából, hogy jelenleg éppen a calabriai Donna Canfora legenda alapján készül a főszereplő hölgyet ábrázoló kollázs. Érdeklődve várjuk, mi lesz az ígéretesnek hangzó ötletek végeredménye.

A legendák újraírásában Áfra János költő és szerkesztő mentorálta a debreceni diákokat, míg Portugáliában Humberto Duarte kortárs író volt az ottani diákok mentora, akinek gondolatait Karácsony Márton (12.C) olvasta fel. A csodaszarvas legenda újraírásáról Gyarmati Dominiktól (12.C) hallhattunk érdekes előadást. A megújult, hét fejezetes történet az Ébredés címet viseli, melyből részleteket olvasott fel Hodik Lilla (12.B) , az újraíró csoport tagja: 

„Az erdő zöldje a víz kékjével beragyogta a teret. Úgy érezte, teste könnyebb, mint a szellő. Hogy az el ne fújja őt, mezítláb a puha fűbe kapaszkodott lábujjaival. Lassan mély levegőt vett. Magába szívta vele a madarak boldog énekét, a víz halk folyását és a fák bizalmas suttogását. Váratlan neszre kapta fel a fejét. Balra tekintett, és a forrás partjánál egy szarvast pillantott meg, szemében olyan jámborsággal és békével, mintha egy angyal szállott volna alá…. A legnagyobb csillagösvényen egy szarvascsorda nyargal. Gyönyörű szép szarvasok. Homlokukon a hajnalcsillag, egyik szarvukon a Nap, másikon a Hold korongja fénylik. A végtelen forráshoz tartanak, melyből aztán együtt isznak. A népek szarvasai ezek, kik lelkünket egyként képviselik és az égben együtt járnak. Mert mind egyek vagyunk. Egy forrás táplál minket, egy tőről fakadunk.”

Az eseményt a calabriai Donna Canfora legenda alapján készült lírai hangulatú dal ősbemutatója koronázta, amelyet Gyarmati Dominik előadásában hallgattunk meg, s amely a calabriai Cittanova városában megrendezésre kerülő 3. mobilitáson fog újra felcsendülni. Bátran nevezhetjük ezt az előadást az alkalom fénypontjának. Bár nem hallhattuk az egész történetet, de a rövid leírás után is izgatottan vártuk, hogy milyen is lesz zenei formában. Nem csalódtunk. A dal magával ragadó és egyben fülbemászó is volt. Ha az addig hallottak nem keltették volna fel az érdeklődésünket, hogy jobban utána olvassunk a történetnek, akkor ez az előadás megtette. 

Szimpatikusnak találtuk az előadó diákok lelkesedését a projekt iránt. Látszott rajtuk, hogy élvezték a műhelymunkákat. Amit pedig külön jó volt hallani, hogy milyen szoros barátságok születtek. A külföldi gyerekekkel együtt töltött időről mindenki úgy számolt be, hogy nagyon élvezetes, érdekes és nem utolsó sorban szórakoztató volt.

Biztosan állíthatjuk, hogy az ErasmusDays keretében hallott előadások elérték céljukat, ugyanis a jelenlévők teljesebb képet kaphattak az Erasmus+ programról és iskolánk első nyertes Erasmus+ projektjéről. 

Írták: Lavicska Nóra 11.A, Fehér Napsugár 11.C & Molnár Panna 9.D

You are here